Dlaczego mleko kozie jest bardziej wartościowe od krowiego?

Coraz więcej osób nie toleruje zarówno mleka krowiego, jak również produktów pochodzących z niego. Zdrową oraz smaczną alternatywą dla nich jest mleko kozie. Warto wprowadzić go do swojej diety nie tylko ze względu na pyszny, chociaż specyficzny smak, ale głównie ze względu na wartości odżywcze. Przekonaj się dlaczego jeszcze warto zastąpić nim mleko krowie.

 

Mleko kozie – ciekawe informacje

Już na samym początku warto zaznaczyć, że mleko kozie może być przyjmowane przez osoby, które wykazują nietolerancję na mleko krowie. Stanowi to bardzo dobrą wiadomość dla alergików w młodym wieku, gdyż potrzebują oni nabiału do właściwego rozwijania się organizmu oraz budowania mocnych kości. Kozie mleko jest najbliższe mleku kobiety, kiedy wziąć pod uwagę wszystkie dostępne na rynku rodzaje mleka. W związku z tym, gdy kobieta nie może bądź nie chce karmić piersią warto wziąć pod uwagę kozie mleko. Jednakże, należy bacznie obserwować reakcję dziecka, czy nie pojawi się alergia oraz inne niepożądane skutki uboczne.

Kozie mleko zawierają ogromne ilości wartości odżywczych. Mowa przede wszystkim o witaminie A, kwasie orotowym, który znany jest częściej jako witamina B13. W dalszej kolejności należy wspomnieć o obecności witaminy D,E, B1, B2 oraz PP. Produkt ten jest bogaty w kwas foliowy oraz sole mineralne. Kozi ser oraz mleko zawierają ogromne ilości wapna, dużo fosforu, potasu, a także żelaza. Konieczne jest, aby sięgały po nie osoby zmagające się z anemią bądź przebywające na diecie wegetariańskiej.

Należy także zaznaczyć, że kozie mleko jest zdecydowanie lżejsze oraz organizm łatwiej go trawi. Jest to ściśle związane z tym, iż kuleczki tłuszczu nie są tak duże, jak te występujące w mleku krowim. Przekłada się to na fakt, iż działanie enzymów jest prostsze oraz trawienie odbywa się szybciej. Bardzo ciekawy jest fakt, że organizm ludzki potrzebuje jedynie 20 minut, żeby strawić mleko pochodzenia koziego, a krowie to aż 2 do nawet 4 godzin trawienia.

Ostatnią poruszoną kwestią związaną z omawianym mlekiem jest brak występowania w nim metali ciężkich. Nie istnieje żadne inne zwierzę, który ma dar pozbywania się zarówno zanieczyszczeń, jak i szkodliwych związków ze swojego organizmu, co przekłada się na to, że nie ma ich również w produktach, które od niego pochodzą.

Nie każdy jest jednak fanem zapachu oraz smaku, które są bardzo charakterystyczne dla tego rodzaju mleka. Osoby, które jeszcze nie miały przyjemności go kosztować powinny dać mu szansę ze względu na zbawienne właściwości.