Jakie zioła należy wprowadzić do własnej kuchni?

Ludzie nauczyli się, że na wszystkie dolegliwości oraz choroby mogą nabyć w aptece tabletki bądź suplementy diety. Nie jest to konieczne, jeżeli dowiemy się jakie cechy wykazują zioła oraz przyprawy, które można wprowadzić do własnej kuchni. Czasem niewielka ilość konkretnej przyprawy jest w stanie odmienić samopoczucie oraz nastrój. O czym dokładnie mowa?

 

W pierwszej kolejności warto wziąć pod uwagę pieprz kajeński. Co ciekawe nie powstaje on tak jak tradycyjny pieprz, gdyż do jego produkcji używa się… papryki! Znany jest od wielu tysięcy lat, gdyż sprawia, że człowiek szybciej zwalcza stany zapalne, albo wręcz broni się przed nimi ze zdwojoną mocą. Ma jeszcze inną rolę, a mianowicie jego zadaniem jest pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co przysłuży się przede wszystkim tym, którzy mieli/mają wrzody.

Czarny pieprz odpowiada przede wszystkim za przyspieszanie metabolizmu oraz spalanie tłuszczu, a to wszystko ze względu na występującą w nim piperynę. Jest to druga na świecie najczęściej używana przyprawa (nietrudno się domyślić, że absolutnym numerem jeden jest sól).

Cynamon, ta cudownie pachnąca przyprawa powinna być wykorzystywana nie tylko w ciągu zimy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że poza rozgrzewający właściwościami odpowiada on za zbijanie poziomu cukru w organizmu. Dzienne spożycie małej ilości cynamonu może sprawić, że osoba zmagająca się z cukrzycą nie musi dłużej sięgać po tabletki obniżające poziom cukru.

Czosnek słynie ze swoich właściwości antybakteryjnych, antywirusowych, pomaga także w walce z pasożytami. Czosnek powinno się zjadać przez cały rok, im częściej tym lepiej, jednakże w trakcie sezonu zimowego wprost nie można się bez niego obejść.

Kmin przynosi ulgę wszystkim osobom u których występują problemy o charakterze trawiennym. Odpowiada on za pobudzanie metabolizmu, pomaga zwalczać wzdęcia oraz powinien zostać włączony do diety wszystkich osób zmagających się z nadwagą.

Po koper powinny sięgnąć przede wszystkim osoby ze wzdęciami, zaparciami, kolkami oraz niestrawnością. Najlepiej jest przyjmowany przez organizm w formie naparu, można go także dodawać do potraw.

Imbir okazuje się dużą pomocą dla wszystkich, którzy narzekają na problemy żołądkowe. Wiąże się to z faktem, że pobudza produkcję soków trawiennych, sprawia, że wzdęcia nie męczą człowieka, a dodatkowo jest w stanie opóźnić wystąpienie wrzodów w żołądku człowieka.

Warto wprowadzić wymienione zioła do swojej kuchni i obserwować ich działanie.