Jak ważna jest Wit D3?

Okres jesienno zimowy charakteryzuje się tym, że w Polskiej szerokości geograficznej jest mało dostępu do słońca. Wit D3 jest zaś witaminą, która produkowana jest przez skórę jedynie w okresie słonecznym, przez co w zimie niezbędna jest jej suplementacja.

Odporność organizmu jest zależna od kilku czynników. Jednym z nich jest stała dostępność niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Część witamin dostarczana jest wraz z pożywieniem, ale Wit D3 jest taką witaminą, którą trudno dostarczyć w ten sposób, a organizm ludzki czerpie ją samodzielnie, syntetyzując ją pod wpływem promieni słonecznych. Dzieje się tak, gdy padające na skórę promienie słoneczne o odpowiedniej długości fali pobudzają ją do syntezy witamin. Niestety, tylko określona długość fal stymuluje wydzielanie witaminy D3 i aby była ona stymulowana odpowiednio, trzeba wystawić się na działanie promieni słonecznych w samo południe, na co najmniej kilkadziesiąt minut. Dla większości ludzi jest to niemożliwe pod względem organizacyjnym, a ponadto w okresie jesiennym i zimowym nie pozwala na to pogoda i duża ilość chmur. To sprawia, że należy bazować na suplementacji.

Jak suplementować Wit D3?

Suplementowanie witaminy D3 jest bardzo istotne ze względu na to, że wpływa ona na odporność organizmu. Odpowiednia podaż sprawia, że organizm staje się odporny na infekcje wirusowe, przeziębienia, a także lepiej radzi sobie z ogólnym spadkiem samopoczucia w okresie jesiennym. Sam proces suplementacji najlepiej jest wdrożyć od września, gdy ilość słońca zaczyna być o wiele mniejsza niż latem, a kontynuować go aż do marca lub kwietnia, gdy dni stają się coraz dłuższe i bardziej słoneczne. Jeśli ktoś mało przebywa na słońcu, może kontynuować suplementację przez cały rok, gdyż Wit D3 trudno jest przedawkować, jeśli dana osoba stosuje się do zaleceń lekarzy i dietetyków. Dzienna dawka suplementacji powinna wynieść od około 2000 IU do nawet 10 000 IU. Zdania lekarzy na ten temat są podzielone, a różne badania naukowe mówią co innego. Ogólny konsensus jest jednak taki, że dawka około 2000 IU na pewno jest bezpieczna. Za każdym razem należy to jednak skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza gdy ma się jakieś problemy zdrowotne. Witaminę D3 należy przyjmować z tłustymi posiłkami, gdyż jest to witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach i tylko wtedy zostanie odpowiednio strawiona i wchłonięta.