Komu przysłuży się olej z pestek dyni?
Nie każdy słyszał o olejku z pestek dyni, jednakże nie oznacza to, że nie jest warty poznania. Jego najczęstsze stosowanie związane jest w próbami pozbycia się pasożytów goszczących w organizmie ludzkim, a do tego używa się go na problemy z prostatą oraz układem moczowym. To jednak cały czas nie wszystkie właściwości omawianego oleju.
Jakie właściwości posiada olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni używany był już wiele setek lat temu. Korzystało się z niego przede wszystkim ze względu na występujące w organizmie pasożyty przewodu pokarmowego, lek na prostatę oraz stany zapalne dróg moczowych. Z dobrodziejstw oleju czerpali wszyscy, którzy zmagali się z infekcjami górnych dróg oddechowych oraz różnorodnymi alergiami. Kiedy olej przyjmowany jest regularnie istnieje zdecydowanie mniejsza możliwość na występowanie miażdżycy naczyń, osłabienia organizmu oraz stanów depresyjnych. Jest to związane z występowaniem sporych ilości kwasów nienasyconych, które doskonale wpływają na kondycję organizmu. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych występują także nasycone kasy tłuszczowe, jednonienasycone oraz kwasy wielonienasycone. Dodatkowo, olej z pestek dyni jest źródłem witaminy A, E, D oraz witamin wchodzących do grupy B. Dostarcza organizmowi selenu, potasu, cynku oraz innych cennych substancji.
Olejek z pestek dyni sprawdza się przede wszystkim w przypadku występowania pasożytów w układzie pokarmowym. Jest to związane z obecnością alkaloidów, dzięki którym układ nerwowy pasożytów zostaje uszkodzony. W związku z czym zostają zdecydowanie szybciej wydalone z organizmu. Alkaloidy sprawiają, że wraz z pasożytami usuwane są inne substancje toksyczne, które zatruwają organizm. Na spożywaniu oleju nie cierpi błona śluzowa żołądka oraz jelit.
Jest to również doskonałe rozwiązanie na prostatę, przede wszystkim w przypadku łagodnego przerostu gruczołu krokowego czy problemów z oddawaniem moczu. Olej umożliwia właściwe funkcjonowanie gruczołu krokowego, a także sprawia, że oddawanie moczu odbywa się w sposób prawidłowy. Jest to związane z obecnością fitosteroli, który wykazują zbliżone działanie do hormonów płciowych.
Olej z pestek dyni smakuje bardzo podobnie do orzechów, a do tego jego zapachu nie sposób pomylić z niczym innym. Kiedy dodać do tego jego ciemny kolor uzyskujemy obraz prezentowanego oleju. Pod żadnym względem nie należy go smażyć, gdyż traci on wtedy swoje cenne właściwości. Warto więc spożywać go razem z chlebem, surowymi bądź ugotowanymi warzywa, a także jako dodatek do sera czy jajek. To doskonałe uzupełnienie zarówno sałatek, jak i surówek.