Rośliny strączkowe – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Zdrowa i odpowiednia zbilansowana dieta zapewnia nam nie tylko zdrowie, ale również dobry nastrój oraz dodatkowe chęci do działania. Jeden z jej elementów powinny stanowić przez wielu zapominane rośliny strączkowe. Okazuje się, pomimo ich licznych walorów odżywczych, sięgamy po nie okazjonalnie. Dlaczego zatem warto włączyć je do codziennego jadłospisu?

Właściwości roślin strączkowych

Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę, soczewicę, soje, groch, a także bób. Nie są one obojętne dla naszego organizmu, ponieważ stanowią doskonałe źródło wielu cennych witamin oraz minerałów.

W roślinach strączkowych znajdziemy przede wszystkim błonnik, który pozwala utrzymać długotrwałe uczucie sytości, a także wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Poza błonnikiem, rośliny te są również bogate w bardzo ważny element budulcowy, jakim jest białko.

Włączając strączki do codziennej diety dostarczymy również organizmowi żelaza, czyli pierwiastka zapobiegającego anemii oraz wzmacniającego układ odpornościowy. Nie brakuje w nich również wielu witamin z grupy B, a także fitoestrogenów o działaniu przeciwutleniającym.

Co ważne, rośliny strączkowe posiadają ponadto niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta łagodnie, co przekłada się na wolniejsze trawienie oraz złagodzenie napadów głodu.

Kto powinien sięgać po rośliny strączkowe i jak włączyć je do jadłospisu?

Rośliny strączkowe powinny stanowić element diety każdego z nas, jednakże są one zalecane w szczególności osobom pragnącym utrzymać zgrabną sylwetkę lub też zrzucić zbędne kilogramy jak i również diabetykom, wegetarianom oraz osobom chorującym na serce.

Jeśli nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać rośliny strączkowe w kuchni, oto kilka propozycji:

  • Strączki to doskonały dodatek do zup (np. z soczewicy) dzięki czemu staną się one bardziej sycące oraz gęste.
  • Fasolę, soje lub fasolę można śmiało wykorzystywać jako bazę do zdrowych i wegetariańskich burgerów.
  • Rośliny strączkowe sprawdzą się także jako składnik farszu do naleśników, pierogów czy warzyw takich jak papryka lub cukinia.
  • Na bazie zmiksowanej czerwonej fasoli stworzysz przepyszne ciasto brownie!
  • Również w postaci zmiksowanej rośliny strączkowe mogą zostać skonsumowane jako pasta do kanapek.