Grejpfruty nie tylko jesienią i zimą

Grejpfruty to rośliny cytrusowe, które spożywane są niemalże tak chętnie jak pomarańcze czy mandarynki. Są one bardzo zdrowe, a do tego można wybierać wśród kilku kolorów. Owoc czerwony jest gorzko-kwaśny, żółty bardzo kwaśny, a odmiana zielona cechuje się słodyczą. Jednakże, nie sposób zapomnieć o ich cennych właściwościach, gdzie ciekawy kolor stanowi jedynie dodatek.

Jakie właściwości ma grejpfrut?

Największą bombą witaminową jest grejpfrut czerwony. Znajduje się w nim duża ilość witaminy C, co sprawdzi się dobrze w trakcie okresu chorobotwórczego. Oprócz tego warto wspomnieć o likopenie i karotenoidach. Zawarty w nim beta-karoten również doskonale wpływa na ogólne samopoczucie i stan zdrowia. Jeden owoc zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C oraz 1/3 ilości witaminy A (kiedy chodzi o dzienne zapotrzebowanie). Oprócz tego można w nim znaleźć witaminy wchodzące do grupy B, witaminę E oraz PP. Kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fosfor oraz potas to pierwiastki, które doskonale wpływają na stan zdrowia człowieka i można je wszystkie znaleźć w omawianym owocu.

Grejpfrut sprawia, że naczynia krwionośne nie zwężają się, dzięki czemu żyły i tętnice pozostają w doskonałej kondycji. Warto mieć na uwadze, że zwężanie są skutkiem złogów cholesterolu. Potas, likopen oraz pozostałe przeciwutleniacze mają możliwość wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na wystąpienie zawałów, udarów oraz miażdżycy. Dobry cholesterol występuje na właściwym poziomie, co dobrze wpływa na ogólny stan organizmu.

W dodatku omawiane owoce działają przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Sezon jesienno-zimowy to okres, kiedy występują częste zachorowania. Można zdecydowanie pomniejszyć ich ilość, kiedy spożywa się wykonany w zaciszu własnego domu syrop. Wystarczy skorzystać z marchewki i grejpfruta. Taka mieszanka sprawi, że grypa czy przeziębienie ominą nas szerokim łukiem, albo ewentualnie w trakcie choroby szybko dojdzie się do siebie.

W tym miejscu warto też wspomnieć o cukrzykach. Owoce posiadają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego powinny sięgać po nie przede wszystkim cukrzycy oraz osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli grejpfruty je się codziennie, poziom glukozy pozostaje na jednym poziomie, a do tego komórki ciała stają się zdecydowanie bardziej wrażliwe na produkowaną przez trzustkę insulinę. Dodatkową zaletą jest przyspieszanie przemiany materii i oczyszczanie organizmu z toksyn. Tkanka tłuszczowa zostaje spalona zdecydowanie szybciej, co wpłynie doskonale na wygląd i samopoczucie.

Jak zostało już wspomniane powyżej, wszystkie odmiany grejpfruta są zdrowe, jednakże czerwona jest absolutnym numerem jeden.